Geloven dat verandering van het water hun leven zal veranderen.
Het Yamaha Clean Water Supply System (YCW) is een compact waterzuiveringssysteem dat gebruik maakt van de natuurlijke waterzuiveringsmethode van langzame zandfiltratie. Deze voorzieningen hebben zich aantoonbaar effectief bewezen in kleine dorpen of nederzettingen in ontwikkelingslanden die geen bron van schoon water hebben.
In 2022 werden nieuwe YCW-eenheden geïnstalleerd in dorpen in Kenia en Ethiopië, wat het totale aantal operationele eenheden op 45 in 15 landen brengt, voornamelijk in Afrika en Azië. Yamaha Motor streeft ernaar de introductie van de YCW verder uit te breiden door nauwe samenwerking met regeringen en internationale organisaties.
Schoon water brengen naar mensen overal ter wereld.
Het Yamaha Clean Water Supply System (YCW) is een compact waterzuiveringssysteem dat gebruik maakt van langzame zandfiltratie, een natuurlijke waterzuiveringsmethode. Het is een doeltreffend systeem voor kleine nederzettingen of dorpen in ontwikkelingslanden die geen toegang hebben tot drinkwater. De werking van een YCW-installatie vereist geen grote hoeveelheden elektriciteit, er zijn geen onderhoud door specialisten of speciale chemische middelen nodig en de bewoners kunnen de installatie zelfstandig onderhouden.
Toegang tot schoon water is een ernstig probleem en maakt als SDG 6 deel uit van de Sustainable Development Goals van de VN: Schoon water en sanitaire voorzieningen. Momenteel heeft naar schatting 26% van de wereldbevolking – ongeveer 2 miljard mensen – geen toegang tot veilig beheerde drinkwaterdiensten (UNICEF/2020). Yamaha Motor werkt actief aan de invoering van het YCW-systeem via samenwerking met internationale organisaties, NGO’s, Japanse ambassades en andere organisaties in elk doelland. Momenteel zijn er 45 eenheden in bedrijf in Afrika en Azië, en het drinkwater dat zij leveren, draagt bij aan de vermindering van ziekten, bevrijdt vrouwen en kinderen van het zware werk van water halen, en zorgt voor nieuwe bronnen van inkomsten voor de bewoners via watergerelateerde bedrijven, zoals leveringsdiensten.
Norihiko Okabe van de Business Unit Overseas Market Development Operation (OMDO) van Yamaha Motor is belast met het introduceren van YCW’s op nieuwe locaties. “Het leven verandert echt als het water verandert,” legt hij uit. “We hebben dit op elke locatie zien gebeuren en ik wil het aantal nederzettingen met YCW’s in de toekomst blijven uitbreiden.”
Een baan met een overvloed aan Kando
Het duurt ongeveer twee weken om een enkele YCW-eenheid te installeren en daarvoor moeten Okabe en andere leden van OMDO op de bouwplaats hard werken samen met de plaatselijke bewoners. Het werk zelf is echter geen eenvoudig proces, zoals vaak wel het geval zou zijn in landen met een sterk ontwikkelde infrastructuur. Toen het YCW-systeem aanvankelijk werd ontwikkeld, waren er bijna nooit situaties waarin een installatie precies volgens plan kon worden voltooid.
“Toen het water niet kon worden opgepompt vanwege een onbekend probleem met de aanzuigpomp, nam ik de 40 kg zware pomp mee terug naar het hotel en worstelde dagenlang in de badkuip om de oorzaak daarvan te vinden”, deelt Okabe. “We kregen het ene onvoorziene probleem na het andere. Als bijvoorbeeld leidingen verstopt raakten, gingen we met de plaatselijke bevolking de rivier in om ze te inspecteren. Of als we op grote hoogte in Ethiopië werkten, vochten we samen tegen hoogteziekte, enzovoort.”
Alle herinneringen die bij hem opkomen, gaan over het omgaan met problemen, maar zijn gezicht drukt de ongelooflijke voldoening uit die hij uit zijn werk haalt. “Dat komt doordat ik de grote glimlach van de dorpelingen heb gezien als er voor het eerst schoon water uit de kraan komt na alle strijd en hard werken.” En als ze beginnen zich te verheugen, te zingen en dansen, houdt Okabe vol dat het een tafereel is dat overloopt van Kando.*
Tegenwoordig worden de opslagtanks en andere onderdelen voor YCW-eenheden in Indonesië vervaardigd en naar de landen van bestemming geëxporteerd. “Maar als ik schoon water naar meer mensen en gemeenschappen wil brengen, moeten we een middel voor lokale productie opzetten”, geeft Okabe toe. Kortom, de lokale productie van YCW-systemen is waar hij nu zijn aandacht op heeft gericht; dat is de volgende grote uitdaging voor het project.